• Aanmelden online symposium NVA en B-Audio 20 november (Audiology in its broadest sense)

    Leden van de NVA en B-Audio kunnen zich aanmelden voor het online symposium van 20 november. Meer informatie in de agenda
 • EUHA online lezingen oktober/november

  You are cordially invited to join us for EUHA digital, our new format for knowledge transfer. EUHA digital, the digital programme of specialist lectures held by speakers from Germany and abroad, will start on 10 October. Renowned experts will be sharing the latest expertise from the fields of hearing research, hearing technology, cochlear implants, earmoulds and hearing protection, listening effort, special-needs devices and individual fitting for musicians. All the lectures will be available online from 10 October to 8 November 2020. Every Friday during that period, some of the speakers will be happy to answer questions in an expert talk conducted in the EUHA digital chatroom between 2 p.m. and 3 p.m. CEST/CET. Registered attendees are invited to ask questions tying in with the lectures presented; the experts will also discuss some of the issues raised in the run-up to the event via the chat function. Have you registered already? Simply book your space by going to https://www.ubivent.com/register/digital-euha-congress! We hope you will enjoy the first Digital EUHA Congress! Please remember to share this information: the Digital EUHA Congress will be held from 9 October to 8 November 2020! Digital Future Friday is on 9 October! Kind regards, Patrizia Lawall Managing Director Europäische Union der Hörakustiker e. V.
 • Myrthe Hol per 1 februari 2021 afdelingshoofd KNO/hoogleraar UMCG

  Op 1 februari 2021 begint Myrthe Hol als afdelingshoofd en hoogleraar te Groningen. Myrthe begon als arts-onderzoeker in 2002 te Nijmegen waarna zij daar in opleiding kwam. Zij promoveerde in 2005 en rondde de opleiding tot KNO-arts af in 2009. Sindsdien werkt zij met veel enthousiasme en plezier als KNO-arts, otoloog onderdeel uitmakend van de KNO-staf in het Radboudumc. Naast haar klinische werk richtte zij zich op de wetenschap met diverse onderzoekslijnen (BCD en microtie), alsmede onderwijs. Daarnaast ontwikkelde zij zich op organisatorisch en bestuurlijk niveau, zowel binnen als buiten het Radboudumc. Myrthe Hol volgt Bernard van der Laan op die per maart van dit jaar naar Den Haag vertrok.
 • Symposium en afscheidscollega prof.dr.ir. Wouter Dreschler verplaatst naar 19 maart 2021

  Het symposium en afscheidscollege ter gelegenheid van het afscheid van prof.dr.ir. Wouter Dreschler wordt verplaatst naar 19-3-2021. Het comité heeft helaas hiertoe moeten besluiten vanwege de beperkingen die de coronacrisis met zich meebrengt. Zowel de Universiteit van Amsterdam als de Gemeente Amsterdam hebben namelijk hun beleid ten aanzien van bijeenkomsten aangescherpt. We werken graag toe naar een leerzame, interessante en gezellige dag, maar alleen als dat op een volkomen veilige wijze kan en in lijn is met de strekking en inhoud van de landelijke en lokale regels. We hebben er daarom voor gekozen het symposium en college uit te stellen naar 19-3-2021. Het programma blijft vooralsnog zoals dat is. Van 11.00-15.00 uur is er een symposium (Koepelkerk) Van 1600-18.00 uur is er een afscheidscollege: “Klinische & Experimentele Audiologie: verleden en toekomst” (Aula der Universiteit, Singel 411). Meer info: www.futureofaudiology.nl
 • Webpagina ervaringsgericht voorlichtingsmateriaal pre- en neonatale gehoorscreening staat online

  Sinds deze week staat de webpagina pns.nl/gehoortest-baby/belang-van-tijdig-ingrijpen-bij-matig-gehoorverlies online. Het doel van dit project was het ontwikkelen van voorlichtingsmateriaal primair voor ouders van kinderen met matig gehoorverlies. In dit voorlichtingsmateriaal is ingegaan op wat matig gehoorverlies inhoudt, wat het betekent voor een kind met matig gehoorverlies en zijn/haar omgeving en waarom het zo belangrijk is om tijdig te starten met een behandeling. Het voorlichtingsmateriaal bestaat uit meerdere filmpjes. In de video’s delen ouders en professionals hun ervaringen en kennis. pns.nl/gehoortest-baby/belang-van-tijdig-ingrijpen-bij-matig-gehoorverlies. Op de website van PNS wordt verwezen naar de website van de NSDSK waar ouders meer informatie over matig gehoorverlies kunnen vinden. Op de webpagina van de NSDSK over matig gehoorverlies wordt weer verwezen naar de PNS website (Pre- en Neonatale screening).
 • ISA GLOBAL COVID 19 IMPACT SURVEY

  De International Society of Audiology (ISA) is een online onderzoek gestart naar de wereldwijde impact van de COVID-19 pandemie op de audiologie. Namens de ISA heeft de universiteit van Pretoria in Zuid-Afrika gevraagd onderstaand bericht over het onderzoek via de NVA bekend te maken.

  The COVID-19 pandemic is having a global impact on audiology. As a result ISA is conducting a global survey in collaboration with international researchers to investigate the experienced impact and perceived future impact of the COVID-19 pandemic on audiological services and audiologists globally.

  You are invited to participate in this important global study by completing an online survey that takes approximately 15 minutes to complete.

  After completing this survey, you will receive an email invitation that you can forward to your clients to complete a client version of the survey if you would like to do so.

  We may conduct follow-up surveys within 6- and 12-month’s time to ascertain changes.

  The informed consent letter with more information can be accessed here.

  COMPLETE ONLINE SURVEY HERE

  We thank you in advance,

  ISA Global COVID-19 Impact Survey

  Prof De Wet Swanepoel

  Prof Robert Eikelboom

  Dr Rebecca Bennett

  Prof Vinaya Manchaiah

 • Crowdfundingsactie voor Documentaire RUIS (over tinnitus)

  Waarom deze film? De documentaire RUIS gaat over het mysterie rondom tinnitus, waarvan niemand de precieze oorzaak lijkt aan te kunnen wijzen. Welke rol speelt ons gehoor hierbij en hoe is het om te moeten dealen met een constante piep of ruis in je hoofd? Een film over geluid, (wan)hoop en alternatieve therapieën. We volgen hierbij verschillende patiënten en audiologen. Wij vinden het belangrijk om deze film te maken, omdat er nog steeds bij veel mensen onduidelijkheid en vooroordelen bestaan over tinnitus. Dit blijkt ook uit ons vooronderzoek door de reacties die wij krijgen. Steun ons! Een film maken kost niet alleen veel tijd, maar ook geld! Het eindresultaat dat je uiteindelijk in de bioscoop of op je laptop ziet bevat meer werk dan je misschien op het eerste gezicht zou verwachten. Denk bijvoorbeeld aan animaties, kleur- en audionabewerking en op maat gecomponeerde muziek voor de film. Om de documentaire uiteindelijk af te kunnen maken met de best mogelijke kwaliteit hebben wij jullie bijdrage nodig! Dus help ons dit verhaal te vertellen en zo meer begrip te creëren voor mensen met tinnitus. Wil je doneren? Ga naar de website van Voordekunst. Première Het doel is om de documentaire eind augustus helemaal af te maken en daarna te vertonen op het Campusdoc Filmfestival. Door de coronacrisis is dit festival helaas uitgesteld naar het najaar van 2020. Hoe en in welke vorm dit gaat plaatsvinden, is voor ons ook nog even afwachten. Maar we houden jullie zeker op de hoogte, want die première komt er! Blijf ons volgen! Wil jij graag meer weten of op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen? Volg ons dan op Instagram en Facebook. Je kunt ons ook mailen op ruis.documentaire@gmail.com.  
 • StukTV start challenge voor bescherming gehoor jongeren

  In samenwerking met VeiligheidNL starten Giel, Thomas en Stefan van StukTV een challenge ter bescherming van het gehoor van jongeren. Het leven van jongeren ziet er ten gevolge van het coronavirus anders uit. Zij zoeken daarom meer dan voorheen ontspanning via video- en muziekstreaming en gaming. Dat is voor hun gehoor niet zonder risico. Onderzoek van VeiligheidNL uit 2019 liet al zien dat 50% van de jongeren naar muziek luistert op een volume van 70% of hoger. Dit geluidsniveau verhoogt het risico op gehoorschade. Om dit risico te beperken heeft StukTV een challenge bedacht waarmee jongeren worden uitgedaagd om hun koptelefoon wat zachter te zetten en via stuk.tv/hoortest een professionele hoortest te doen.   De Challenge In een video laten Giel, Thomas en Stefan op hun geheel eigen wijze dansend zien dat het niet ok is om het volume op je koptelefoon keihard te zetten. Ze wijzen erop dat je via de decibelmeter van je koptelefoon, die van rood naar groen kleurt, heel goed kunt zien wanneer je wel en niet veilig luistert. Ze leggen daarbij uit dat gehoorbeschadiging onomkeerbaar is: “Van je oren heb je maar 1 paar, dus fuck er niet mee”. Fans worden uitgedaagd om met de mannen mee te dansen en hen de video daarvan te sturen. De leukste ingezonden video’s (ingezonden via Instagram of TikTok) komen terecht in een nieuwe video van StukTV over deze challenge.   Onderzoek gehoorschade Muziek luisteren is een favoriete bezigheid voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Tijdens het schooljaar 2018- 2019 heeft VeiligheidNL samen met vier jeugdgezondheidsorganisaties een onderzoek uitgevoerd onder deze doelgroep. Daaruit blijkt dat 13% van de leerlingen een negatieve uitslag kreeg op de online Oorcheck, wat op beginnende gehoorschade duidt. Vrijwel alle leerlingen luisteren muziek via een muziekspeler en meer dan de helft luistert dagelijks. De helft van de leerlingen luistert op een hoog volume (70% of harder) en gebruikt (nog) niet de volumebegrenzer. Maar liefst 15% hoort al een (tijdelijke) piep na het luisteren of maken van muziek. Slechts 6% van de leerlingen beschermt zichzelf tijdens het uitgaan door (bijna) altijd oordoppen te dragen, terwijl bijna de helft van de leerlingen wel eens een piep in het oor heeft na het uitgaan. Lees hier meer over de uitkomsten van het onderzoek
 • Neonatale gehoorscreening 4 mei weer van start

  Gehoorscreening pasgeborenen weer van start   De gehoorscreening voor pasgeborenen wordt per 4 mei weer gestart. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was de gehoorscreening tijdelijk stopgezet. De belemmeringen voor de gehoorscreening bij pasgeborenen zijn opgelost. De vervolgdiagnostiek en behandeling voor pasgeborenen met een afwijkende uitslag is weer landelijk geborgd. En het is goed mogelijk om de gehoorscreening uit te voeren met inachtneming van de maatregelen tegen het coronavirus. Er is ook een plan opgesteld om pasgeborenen bij wie de gehoorscreening nog niet kon worden uitgevoerd, alsnog te doen. De ouders ontvangen hierover bericht via hun eigen jeugdgezondheidszorgorganisatie. Een link naar dit nieuwsbericht kunt u hier vinden: https://www.rivm.nl/nieuws/gehoorscreening-pasgeborenen-weer-van-start. Actuele informatie m.b.t. de gehoorscreening voor professionals is te vinden op www.pns.nl/gehoortest-baby/professionals/coronavirus. Informatie voor ouders is te vinden op www.pns.nl/gehoortest-baby/coronavirus. Hier komt ook een lijst met vragen en antwoorden te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *