• StukTV start challenge voor bescherming gehoor jongeren

  In samenwerking met VeiligheidNL starten Giel, Thomas en Stefan van StukTV een challenge ter bescherming van het gehoor van jongeren. Het leven van jongeren ziet er ten gevolge van het coronavirus anders uit. Zij zoeken daarom meer dan voorheen ontspanning via video- en muziekstreaming en gaming. Dat is voor hun gehoor niet zonder risico. Onderzoek van VeiligheidNL uit 2019 liet al zien dat 50% van de jongeren naar muziek luistert op een volume van 70% of hoger. Dit geluidsniveau verhoogt het risico op gehoorschade. Om dit risico te beperken heeft StukTV een challenge bedacht waarmee jongeren worden uitgedaagd om hun koptelefoon wat zachter te zetten en via stuk.tv/hoortest een professionele hoortest te doen.   De Challenge In een video laten Giel, Thomas en Stefan op hun geheel eigen wijze dansend zien dat het niet ok is om het volume op je koptelefoon keihard te zetten. Ze wijzen erop dat je via de decibelmeter van je koptelefoon, die van rood naar groen kleurt, heel goed kunt zien wanneer je wel en niet veilig luistert. Ze leggen daarbij uit dat gehoorbeschadiging onomkeerbaar is: “Van je oren heb je maar 1 paar, dus fuck er niet mee”. Fans worden uitgedaagd om met de mannen mee te dansen en hen de video daarvan te sturen. De leukste ingezonden video’s (ingezonden via Instagram of TikTok) komen terecht in een nieuwe video van StukTV over deze challenge.   Onderzoek gehoorschade Muziek luisteren is een favoriete bezigheid voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Tijdens het schooljaar 2018- 2019 heeft VeiligheidNL samen met vier jeugdgezondheidsorganisaties een onderzoek uitgevoerd onder deze doelgroep. Daaruit blijkt dat 13% van de leerlingen een negatieve uitslag kreeg op de online Oorcheck, wat op beginnende gehoorschade duidt. Vrijwel alle leerlingen luisteren muziek via een muziekspeler en meer dan de helft luistert dagelijks. De helft van de leerlingen luistert op een hoog volume (70% of harder) en gebruikt (nog) niet de volumebegrenzer. Maar liefst 15% hoort al een (tijdelijke) piep na het luisteren of maken van muziek. Slechts 6% van de leerlingen beschermt zichzelf tijdens het uitgaan door (bijna) altijd oordoppen te dragen, terwijl bijna de helft van de leerlingen wel eens een piep in het oor heeft na het uitgaan. Lees hier meer over de uitkomsten van het onderzoek
 • Neonatale gehoorscreening 4 mei weer van start

  Gehoorscreening pasgeborenen weer van start   De gehoorscreening voor pasgeborenen wordt per 4 mei weer gestart. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was de gehoorscreening tijdelijk stopgezet. De belemmeringen voor de gehoorscreening bij pasgeborenen zijn opgelost. De vervolgdiagnostiek en behandeling voor pasgeborenen met een afwijkende uitslag is weer landelijk geborgd. En het is goed mogelijk om de gehoorscreening uit te voeren met inachtneming van de maatregelen tegen het coronavirus. Er is ook een plan opgesteld om pasgeborenen bij wie de gehoorscreening nog niet kon worden uitgevoerd, alsnog te doen. De ouders ontvangen hierover bericht via hun eigen jeugdgezondheidszorgorganisatie. Een link naar dit nieuwsbericht kunt u hier vinden: https://www.rivm.nl/nieuws/gehoorscreening-pasgeborenen-weer-van-start. Actuele informatie m.b.t. de gehoorscreening voor professionals is te vinden op www.pns.nl/gehoortest-baby/professionals/coronavirus. Informatie voor ouders is te vinden op www.pns.nl/gehoortest-baby/coronavirus. Hier komt ook een lijst met vragen en antwoorden te staan.
 • Koninklijke Onderscheiding voor Anneke Meuwese

  Oud-bestuurslid van de NVA Anneke Meuwese heeft op 24 april 2020 een videoboodschap van de burgemeester van Zeist aangehoord waarin hij haar toesprak over haar verdiensten voor de maatschappij tijdens haar beroepscarrière. Zij is door de koning om die reden benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau. Vanwege de Coronacrisis zijn helaas alle festiviteiten opgeschort. Het is de bedoeling dat de burgemeester haar het lintje in het najaar opspeldt. Wij wensen Anneke van harte gefeliciteerd!  
 • SAVE THE DATE: NVA Lustrumcongres 20/21 november 2020 te Antwerpen

  De NVA is bezig samen met onze Belgische zusterorganisatie B-audio een congres te organiseren op vrijdag 20 en zaterdag 21 november. We hopen dat tegen die tijd de Coronamaatregelen dit allemaal toelaten. Markeer deze data s.v.p in de agenda. Het congres zal plaatsvinden in Antwerpen, op loopafstand van het Centraal Station. Aan de details van het programma wordt nog gewerkt. De voertaal voor deze dagen zal Engels zijn. De insteek is breed, met ruimte voor veel verschillende thema’s. De kosten voor het congres bedragen € 60 voor 1 dag of € 90 voor 2 dagen. Dat is inclusief catering op de dag, exclusief avondeten en kosten overnachting. Er is nog ruimte voor vrije voordrachten. Samenvattingen kunnen naar de secretaris gestuurd worden tot 1 juni 2020: secretaris@ned-ver-audiologie.nl  
 • 60ste Dag der Akoepedie en NVA/KNO-Voorjaarsvergadering 2020 op 28 mei in Nieuwegein gaat niet door

  Naar aanleiding van de maatregel van het kabinet dat bijeenkomsten tot 1 juni zijn verboden, zal de 6oste Dag der Akoepedie en de gezamenlijke Voorjaarsvergadering met de KNO-vereniging op 28 mei in het NBC Congrescentrum te Nieuwegein niet kunnen plaatsvinden. Inmiddels hebben de besturen van KNO en NVA ook besloten om geen online alternatief te organiseren. We pakken het dus pas in 2021 weer op.  
 • Wereld CI-dag op 10 april UMC Utrecht geannuleerd

  Bericht van de organisatie: door de recente ontwikkelingen rondom het Coronavirus, zijn wij helaas genoodzaakt deze viering te annuleren. Op dit moment is nog niet bekend of de bijeenkomst later het jaar alsnog georganiseerd gaat worden. Mocht dat zo zijn, dan zullen wij u hier opnieuw over informeren.
 • Neonatale gehoorscreening tijdelijk stopgezet

  Afgelopen weekend zijn er daarom meerdere gesprekken gevoerd met veldpartijen en het Ministerie van VWS t.a.v. de uitvoering van de gehoorscreening. Hierbij is duidelijk geworden dat de hielprikscreening een nóg hogere prioriteit heeft dan de gehoorscreening, vanwege de urgentie voor het zeer snel na de geboorte inzetten van behandeling indien nodig. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het besluit van het Ministerie van VWS om de gehoorscreening tijdelijk stop te zetten,  m.i.v. dinsdag 24 maart t/m 6 april a.s. De hielprikscreening blijft dus wel doorgaan! De Tweede Kamer zal hierover later deze week via een brief door de staatssecretaris geïnformeerd worden. Een bericht op de website van RIVM volgt. Inhoudelijke informatie over het tijdelijk stopzetten van de gehoorscreening staat op onze webpagina over de gehoorscreening:  www.pns.nl/gehoortest-baby/professionals/coronavirus.
 • The Future Of Audiology VERPLAATST NAAR 24 SEPTEMBER

  Het zal u niet verbazen dat wij hebben moeten besluiten het evenement te moeten verplaatsen. Reden is de verspreiding van het COVID-19-virus. Een nieuwe datum voor symposium en afscheidscollege is DONDERDAG 24 SEPTEMBER 2020. Het programma en de locaties blijven ongewijzigd. We zijn blij dat we zo snel deze nieuwe datum hebben kunnen vastleggen. Uw inschrijving blijft van kracht. Als u niets doet is uw deelname op 24 september gegarandeerd. Wilt u annuleren? Dat kan via de website. Neem bij vragen hierover contact op via onderstaaand e-mailadres. Het comité van uitgeleide: Monique Boymans, Patrick Brienesse, Fenna Ebbens, Jeroen Taalman info@futureofaudiology.nl
 • Presentaties NVA Wintervergadering 2020 (De oudere slechthorende) staan online

  De presentaties van de NVA Wintervergadering van 7 februari jl. staan online (beschikbaar voor leden). Thema: De oudere slechthorende.
 • Erasmus MC en Radboud UMC organiseren het Europees kinder CI congres (ESPCI) in 2023

    Een gezamenlijk bid voor de organisatie van dit grote internationale congres (ongeveer 2000 deelnemers vanuit de hele wereld) werd in oktober in Boekarest gepresenteerd aan en succesvol besproken met de board van ESPCI. De organisatie van ESPCI 2023 is een samenwerking tussen de CI-teams van het Radboud UMC, in de personen van prof. dr. Emmanuel Mylanus en dr. Ronald Pennings, en het Erasmus MC, in de personen van dr. Marc van der Schroeff en dr. ir. Jantien Vroegop. Save the date: ESPCI 2023, 30 mei-3 juni, de Doelen, Rotterdam.